Nieuws

Gerechtsgebouw te Dordrecht

Gerechtsgebouw

Het Gerechtsgebouw, gelegen aan het Steegoversloot 36 (alleen niet-Dordrechtenaren gebruiken het lidwoord: "de"), kenmerkt zich door een neocclassistische gevel met ionische zuilen. in 1825 onderging het gebouw deze metamorfose, nadat de schutterij van St. Joris er tot ca 1800 gehuisvest was. Vanaf het begin van de 19e eeuw zetelden hier rechterlijke colleges waaraan het gebouw sinds die tijd de naam Tribunaal dankt. De rechtbank is hier gevestigd sinds 1838. In 1984 is het kantongerecht daarbij gekomen. Ook het Openbaar Ministerie is in dit gebouw ondergebracht. In 2002 is het kantongerecht onderdeel geworden van de rechtbank. Vanaf begin 2004 is het Openbaar Ministerie gehuisvest in de Raadtkamers aan de Burgemeester de Raadtsingel en is hierdoor de rechtbank de enige bewoner van het Gerechtsgebouw aan het Steegoversloot.










Kleurgebruik
 

In overleg met alle betrokken partijen is voor het verkrijgen van de toe te passen kleuren voor het Gerechtsgebouw, gebruik gemaakt van de Dordtse kleurenwaaier. De kleuren "Statengroen" en "Dordts Grijs" zullen het Gerechtsgebouw weer tot zijn recht laten komen.


De Dordtse kleurenwaaier is sinds januari 2010 ondergebracht in het nieuwe Herfst & Helder vloeiend pigment systeem.














<< Ga terug