Nieuws

Herfst & Helder zet de Bataviawerf in de verf

  Fotobijschrift:
Directeur Hans Maris (links) van de Bataviawerf schudt de hand van
directeur Kees Mol van Herfst & Helder

 “Wij vinden het belangrijk om als Lelystads bedrijf zoiets
monumentaals als de Batavia te helpen”
Kees Mol, directeur Herfst & Helder


Nieuwe sponsor voor de Bataviawerf te Lelystad


Dankzij de kwaliteitsverf anno nu van Herfst & Helder kan het VOC schip Batavia in Lelystad de komende jaren weer en wind trotseren. En dankzij het gebruik van de verven van Herfst & Helder op de Batavia ontstaat er voor dit verfbedrijf een prachtige proeftuin alwaar de verven voor buiten getest kunnen worden onder alle weersomstandigheden. Dit helpt Herfst & Helder om hun verven en beitsen nog beter te maken dan ze al zijn!

Over Herfst & Helder
De productievestiging van Herfst & Helder in Lelystad maakt hoogwaardige verven en lakken voor buiten en binnen. Het is een puur Nederlands kwaliteitsmerk dat al bestaat sinds 1875. In 1989 nam Herfst & Helder het Rotterdamse familiebedrijf Van Klaveren over. Hiermee kwamen de beitsen en vernissen onder de naam Allihol in handen van Herfst & Helder. Een goede ontwikkeling, want Allihol staat sinds 1834 garant voor kwaliteit en duurzaamheid in de jachtbouw en sluit daarmee naadloos aan op het gedachtegoed van Herfst & Helder.

Kwaliteitsverf op de beste reconstructie van een VOC-schip
Vanaf heden zorgt de samenwerking tussen Herfst & Helder en de Bataviawerf ervoor dat het ambachtelijk gebouwde VOC schip De Batavia op gepaste wijze onderhouden wordt. In april 1995 werd de Batavia, 's werelds beste reconstructie van een 17e eeuws VOC-schip, na tien jaar bouwen te water gezet. Het werk op de scheepswerf wordt steeds op ambachtelijke wijze uitgevoerd. Oorspronkelijke materialen, originele gereedschappen, het herontdekken, leren en toepassen van vaardigheden horen allemaal bij de Bataviawerf. Werkzaamheden die worden uitgevoerd in het kader van re-integratie en werkervaringsprojecten, door werklozen voor wie de afstand tot de arbeidsmarkt te groot is geworden.

De Bataviawerf
De Bataviawerf biedt de bezoeker de gelegenheid op een actieve wijze te leren van het verleden. De werkwijze op de Bataviawerf is onderscheidend omdat er in het bouwproces nooit concessies worden gedaan. Men doet uitgebreid historisch onderzoek naar de bouwwijze, werkmethodiek en materiaalgebruik uit de 17e eeuw. Vastgesteld kan worden dat de opgebouwde expertise uniek in de wereld is. Hierdoor is de Bataviawerf in staat reconstructies te bouwen die zeer dicht in de buurt van de werkelijkheid komen. De bouw van de schepen levert nieuwe kennis op over de toenmalige scheepsbouw. We noemen dit wel 'experimentele archeologie'. Tezamen met de kennis van Herfst en Helder over beitsen, pigmenten en vernissen, wordt oude ‘’wetenschap’’ tot actualiteit gebracht.

Meer informatie over de Bataviawerf vindt u op: www.bataviawerf.nl

Meer informatie over Herfst & Helder is te lezen op: www.herfstenhelder.nl


De Bataviawerf is een stichting zonder winstoogmerk die voor het bouwen en onderhouden van de schepen afhankelijk is van inkomsten uit donaties en sponsoring. Het is officieel aangemerkt als ‘Goede Doelen Organisatie’.


<< Ga terug