Nieuws

Restauratie Jacquemarts Rijksmuseum te Amsterdam

Rijksmuseum te Amsterdam
Herfst & Helder heeft de opdracht gekregen van, van Hoogevest om tot advisering te komen voor de Jacquemarts (klokkenventjes en -vrouwtjes) van het Rijksmuseum te Amsterdam. De schilderwerkzaamheden werden uitgevoerd door Koninklijke Eijsbouts te Asten in opdracht van Koninklijke Woudenberg te Ameide.

Jacquemarts
Een van de torens van het Rijksmuseum aan de Stadhouderskade is een Klokkentoren: aan vier zijden is een wijzerplaat te zien met daaronder een luikje, waaruit elk uur twee houten figuren (Jacquemarts) tevoorschijn komen, die doen alsof ze op een klok slaan. (zie filmpje)

Advisering
In goed overleg met het Architectenbureau is besloten om de Jacquemarts te ontdoen van hun huidige afwerklagen en het geheel te conserveren met grond- en afwerklagen van Herfst & Helder. Op verzoek van de opdrachtgever werd de glans van de afwerklaag (Herfst & Helder Noblet SB) enigszins gedempt zonder afbreuk te doen in kwaliteit.

Esthetisch
De cohesie tussen opdrachtgever, architect, applicateur en verfleverancier resulteerde in een schitterend messing patina effect. Een mooi voorbeeld dat esthetische wensen en kwaliteit uitstekend samen gaan met de verfproducten van Herfst & Helder.<< Ga terug