Meer informatie
Dhr. Herfst & Dhr. Helder slaan de handen ineen.

1 november 1875. De heren Piet Herfst Jansz en Jan Helder slaan de handen ineen en besluiten om samen de lakstokerij aan de Princelaan in Leiden over te nemen. Het tweetal begint met het uitoefenen van vernisstokerij en de handel in verfwaren en aanverwante artikelen. Ze maken een belangrijke keuze die de toekomst van Herfst & Helder zal bepalen; we gebruiken enkel en alleen de beste grondstoffen. En dat blijft niet onopgemerkt.

Groeiende naamsbekendheid

De verfwaren en vernissen worden verkocht in de winkel gelegen aan de Nieuwstraat te Leiden. Schildersbedrijven komen van heinde en verre om de droge verfstoffen en bindmiddelen aan te schaffen waarmee ze hun eigen kwaliteitsverven kunnen bereiden. De naamsbekendheid van de fabriek verspreidt zich door het land als een lopend vuur. Steeds meer grachtenpanden krijgen kleur met de verven en lakken van Herfst & Helder. Vooral de donkere kleuren blijken favoriet; groen, diepblauw en steenrood. De verven met standolie als bindmiddel bieden beschermen tegen alle weersomstandigheden en blijken jaar na jaar hun diepe tint te behouden. De zaak floreert en in 1884 worden kantoor en winkel verplaatst naar Hogewoerd 10 te Leiden, naast sociëteit Concordie (met kegelbaan) die later bij het bedrijf werd gevoegd. Het kaashuis Jagerman ernaast wordt ook overgenomen.

Het Standgroen ziet het levenslicht.

Ondertussen verandert de werkwijze van de schilders. Het handmatig bereiden van de verven verplaatst zich van de schilderwerkplaats zich steeds vaker naar de verffabriek zelf. In 1899 worden de oude handmolens dan ook vervangen door de eerste gasmotor. Grondverven en later ook dek- en standverven worden nu in de fabriek gemaakt. Het specifiek Leidse paradepaardje van Herfst & Helder wordt geboren; het Standgroen. Een hoogwaardige Standolieverf met een toevoeging van uitstekende pigmenten.

Overname diverse fabrieken

Als rond 1917 de heer Helder zich terugtrekt uit het bedrijf en niet veel later overlijdt zet Dhr. Herfst het bedrijf met zijn familie voort. De fabriek blijft drie generaties lang in de familie, tot er in 1973 een werknemer (dhr. Doeleman) directeur wordt. Ook hij zet de groei voort en in 1979 wordt de Amsterdamse verffabriek Schaap en Borgman overgenomen. Voormalig directeur N.J. Hogenboom wordt tot lid benoemd van de directie. Herfst & Helder groeit en kan een steeds grotere markt bedienen. Er is meer ruimte nodig en het bedrijf vestigt zich – als een van de eersten – in 1980 in Lelystad. In 1989 besluit de verffabriek Van Klaveren, door gebrek aan een opvolger, na 155 jaar en zes generaties, om de recepturen en producten te laten overnemen door Herfst & Helder. In 1994 krijgt Herfst & Helder een nieuwe eigenaar de heer J.A.R. Schaap ook hij neemt Verffabriek Desi Devefa uit Delfszijl, Presto Verfdustrie uit Groningen over.

Herfst & Helder wordt opgenomen in het familiebedrijf Mol Coatings

In 2009 wordt Herfst & Helder opgenomen in het familiebedrijf van Mol Coatings uit Rhenen. Een bedrijf waarin sinds 1932 technische kennis is overgedragen van generatie op generatie en wat bekend is geworden met zijn befaamde pantsercoating-lijn. Om duidelijkheid te verschaffen verdwijnen alle fabrieksnamen en krijgen de verschillende producten, als merknaam, weer een nieuwe impuls. De producten van Presto heten vanaf nu Petson Paints. De namen Desi en Desyntol van Devefa worden samengevoegd tot Desyntol. En de lakken, beitsen en vernissen van Allihol, met de welbekende transparantvernis P1800, blijven zo heten. Dit alles onder de kwaliteitsvlag van Herfst & Helder. Herfst & Helder versterkt zich hiermee in de markt, waardoor dit puur Nederlandse kwaliteitsmerk zich moeiteloos aan de top handhaaft.

Krachten worden gebundeld

De bedrijfsculturen van Verf- en Vernisfabrieken Herfst & Helder en Mol Coatings sluiten nauw bij elkaar aan. Het zijn familiebedrijven waarin technische kennis en vakmanschap generaties lang worden doorgegeven en waarin kwaliteit en vernieuwing voorop staan. In 2017 worden daarom de krachten van beide bedrijven gebundeld en samengevoegd in Rhenen. Zowel in het laboratorium als op productie- en distributieniveau blijken de bedrijven elkaar te versterken. De fusie van de fabrieken is niet alleen een efficiënte maar bovenal ook een duurzame keuze. Het samenvoegen van het ontwikkelen en produceren van de voorraden en de transportbewegingen reduceert het externe transport met wel 40%. Hiermee blijkt Herfst & Helder klaar voor de toekomst.

Vakmanschap & vooruitgang gaan hand in hand

En nu, anno 2023, is Herfst & Helder nog steeds een familiebedrijf waarin de familie Mol van generatie op generatie aan het roer staat. Vakmanschap en vooruitgang gaan hand in hand. Alle producten worden op één locatie door vakmensen en volledig computergestuurde machines geproduceerd. Grootsheid in kwaliteit en duurzaamheid gecombineerd met de persoonlijke benadering en service van een familiebedrijf maakt Herfst & Helder uniek in zijn soort. Bedrijven en instellingen als het Utrechts- en Gelders Landschap vragen Herfst & Helder voor hun monumentale panden. Maar ook de zelfstandig werkend schilder weet Herfst & Helder steeds vaker te vinden voor service, kwaliteit en duurzaamheid, zowel binnen als buiten. En de belofte die Dhr. Herfst en Dhr. Helder ooit gemaakt hebben staat nog steeds voorop; enkel en alleen de beste grondstoffen voor dit puur Nederlandse kwaliteitsmerk. Het is en blijft ‘Verf van Goeden Huize.’