1 / 8
  Kasteel Amerongen
  Amerongen
  Volledig scherm
  Meer informatie Volledig scherm sluiten Meer informatie

  Kasteel Amerongen

  Applicateur: Schildersbedrijf Hoogstraten Haarzuilens B.V.
  Opdrachtgever: Stichting Kasteel Amerongen
  Leverancier Herfst & Helder Rhenen

  Onze technisch adviseur krijgt regelmatig de vraag om te onderzoeken welke producten het beste toegepast kunnen worden op een monument voor een zo mooi en duurzaam mogelijk resultaat. Dit brengt vaak bijzondere en uitdagende situaties met zich mee. Een onderzoek op grote hoogte in winderige omstandigheden of een boottocht naar de overkant van een kasteelgracht komen regelmatig voor. Na het onderzoek wordt er een technisch rapport uitgebracht en zo weet de opdrachtgever exact wat er nodig is om het pand opnieuw jarenlang kwalitiatief en langdurig te beschermen, met respect en behoud van de monumentale uitstraling.

  Zo werkt Herfst & Helder al jarenlang samen met Kasteel Amerongen, een prachtig Rijksmonument wat wordt beheerd door Stichting Kasteel Amerongen. Stichting Kasteel Amerongen (SKA) is sinds 1982 verantwoordelijk voor de instandhouding en openstelling van het kasteel, de historische tuin en de bijgebouwen. De uitdaging bij een monument is altijd het behoud van het bestaande, ofwel zo min mogelijk te wijzigen. Als er dan toch een aanpassing of restauratie moet volgen dan is de kunst dit er zo uit te laten zien alsof er niets gebeurd is. Tien jaar geleden ontving Herfst & Helder een speciaal verzoek voor het binnenschilderwerk van Kasteel Amerongen, en dan met name de kozijnen. Deze kozijnen hadden een speciaal werkje in het hout. De kozijnen moesten opnieuw geschilderd en beschermd worden zonder het uiterlijk te veranderen. Dit vroeg om maatwerk in de vorm van een liter speciaal samengestelde verf. De kleuren en matheid van de verf zijn zo aangepast dat het leek alsof er nooit een schilder in de buurt is geweest. De monumentale uitstraling bleef behouden en het erfgoed werd opnieuw jarenlang beschermd.

  Tot op de dag van vandaag verzorgt Herfst & Helder het advies en de verf voor het schilderwerk aan Kasteel Amerongen. Recent is het Koetshuis opgenomen, waar restaurant Bentinck in gevestigd is. Een leuk detail; ook de duiventil aan de overkant van het water moest meegenomen worden in dit meest recente technisch rapport. Er was deze keer geen boot beschikbaar. Onze adviseur koos vanuit ervaring voor Allihol Impregneer in de kleur zwart, een transparante impregnerende kleurbeits die de houtstructuur accentueert, snel droogt en jarenlang duurzaam beschermt.

  Toegepaste producten:
  – Herfst & Helder Primer Universeel
  – Herfst & Helder Grondverf Superieur
  – Herfst & Helder Lakverf Superieur
  – Allihol Impregneer Zwart

  Kleuren: H & H 1618, H&H Durinex 0549, Schabora 6590

  « Terug naar overzicht